Rakas, kamala brändi — Yrityksen brändäys on tunnetyöskentelyä
Brändi personoi, millainen on yrityksen luonne, olemus ja ulkomuoto. Brändäys on pintapuolisten elementtien kuten logon, brändi-ilmeen ja verkkosivujen suunnittelua — mutta ei ainoastaan sitä.
Merkityksellinen brändäys menee syvemmälle yrityksen tarkoitukseen saakka. Se ottaa kantaa siihen, miksi yritys on olemassa ja millaista muutosta se pyrkii saamaan maailmassa aikaan. Kun brändätään merkityksellisesti, on jokainen brändielementti yhteydessä yrityksen ydinviestiin.
Maya Angelou on sanonut: ”Ihminen ei muista, mitä sanoit tai teit. Hän muistaa, mitä sait hänet tuntemaan.” Sama pätee yrityksiin. Brändi on mielikuvia, joita ihminen: asiakas, työkaveri tai alihankkija, rakentaa ollessaan kosketuksissa yrityksen kanssa.
Rakennamme pientenkin vihjeiden kautta, usein tiedostamatta, näkemystä yrityksestä ja ihmisistä. Vaikutelmat syntyvät omista kokemuksistamme ja kuulemistamme tarinoista sekä niiden herättämistä tunteista.
Käsityksemme yrityksestä, tai henkilöstä, jos kyse on henkilöbrändistä, jatkaa kehittymistä niin pitkään, kun olemme suoraan tai välillisesti sen kanssa tekemisissä. Joskus riittää, että pelkästään kuulemme kaverimme puhuvan siitä!
Brändi siis konkretisoituu yrityksestä nousevissa tunteissa — ei verkkosivujen korulauseissa, vaan siinä, mitä ne saavat lukijan kokemaan. Mielikuva ei synny tyhjiössä, vaan vertaamme ja liitämme oppimaamme aina aiempiin kokemuksiimme. Siksi jokaisen brändimielikuva yrityksestä on toisistaan poikkeava.
Mitä teistä puhutaan kun poistutte paikalta? Mielikuvaa, jonka joku rakentaa brändistäsi, on mahdotonta täysin hallita. Mutta brändiä voi hallita. Ja kannattaakin.
”
Menestyvä brändi ei jätä kädenlämpöiseksi
Onnistunut brändi viestii ja toimii yhtenäisesti sekä mieleenpainuvasti. Se ei jätä kädenlämpöiseksi vaan saa aina tuntemaan jotain: ihastusta ja huumaa, tahdonvoimaa ja energisyyttä, inspiraatiota ja oivalluksia, vakautta ja asiantuntijuutta.
Kun brändätään kohti menestystä, luodaan yritysmielikuvaa harkitusti ja hallitusti: millainen yritys on, mitä arvoja se edustaa ja minkälaista jälkeä se tuottaa. Brändi luo asiakkaalle odotuksia saatavasta kokemuksesta.
Merkityksellinen brändi ei ole tunteiden tuuliajolla vaan vakaasti kiinni ytimessään. Ajatuksella tehty brändäys tekee näkyväksi yrityksen tarinan ja tarkoituksen, syyn, miksi yritys alunperin on perustettu. Hyvin brändätyllä yrityksellä on edellytykset saavuttaa unelmansa ja menestyä pitkällä aikavälillä.
Millaisen brändimielikuvan yrityksesi välittää nyt? Millaisen tunteen haluaisit yrityksesi jättävän jälkeensä?
”
Brändimielikuva syntyy kohtaamispisteissä
Brändäys ei koskaan tapahdu vain yrityksen sisällä. Jotta brändi lyö itsensä läpi eli haluttu mielikuva onnistutaan välittämään, on viestittävä ulospäin. Ihmiset on saatava ei ainoastaan kiinnostumaan yrityksestä vaan tavalla tai toisella kiinnittymään siihen. On keskityttävä merkityllisten, positiivisten tunteiden synnyttämiseen kohtaamispisteissä.
Kohtaamispisteinä voit nähdä kaikki ne palvelupolun vaiheet, joissa asiakas on kontaktissa yrityksesi kanssa. Niitä ovat tilanteet, joissa henkilö näkee yrityksesi mainoksia, kuulee kaverilta suosituksen, etsii verkkosivuiltasi yhteystietojasi, soittaa sopiakseen tapaamisaikaa sekä kuuntelee työntekijäsi puhetapaa ja sanavalintoja.
Olisi virhe väittää, etteikö asiakas muistaisi tuotepakkausten ulkomuotoa tai liiketilassa tarjotun kahvin makua. Kädenpuristusta ja hymyä tai verkkosivujen tökeröä chat-robottia. Oletko koskaan ajatellut, millaisen vaikutelman yrityksesi logon väri, verkkosivujen pääbanneri, sähköpostien signeeraukset tai työntekijän tervehdykset antavat?
Kohtaamispisteet eivät ole tiukkaan rajattu osa-alue. Ne ovat tarttumapintoja, joista asiakas muodostaa kokonaiskuvaa sinusta oman alasi ratkaisuntarjoajana.
Brändi on mielikuva, jonka asiakkaasi rakentaa yrityksestäsi kaikissa kohtaamispisteissä, joissa hän on vuorovaikutuksessa kanssasi.
Brändin kohtaamispisteiden laatuun vaikuttaa
ilme | miltä yrityksesi näyttää
luonne | miten yrityksesi toimii
ääni | tapa, jolla yrityksesi puhuu ja puhuttelee
Kohtaamispisteiden sisältöön vaikuttaa mm.
vahvuudet | missä yrityksesi on hyvä
missio | miksi yrityksesi on olemassa
näky | mitä muutosta edistätte
kohderyhmä | kuka tarvitsee yrityksesi ratkaisua, miksi
tarina | mikä on tuonut yrityksesi tähän, millaisia olette nyt
Ilman ihmisiä ei ole brändiä
Sanotaan vaikka, että yrityksesi tuottaa koiran spa-hoitoja. Palvelette koiria, joiden omistajat pitävät niitä rakkaina perheenjäseninä. Asiakkaitanne ovat koiranomistajat, joille tärkeää on arjen luksus, puhtaus ja ensiluokkainen asiakaspalvelu. Haluaisitte asemoitua hemmottelua ja korkealaatuista huolenpitoa tarjoavana toimijana.
Brändivalinnoilla kuten visuaalisuuteen liittyvillä elementeillä, asiakkaiden puhuttelutavalla ja somenostoilla voidaan luoda koiran spa-palveluista tiettyjä mielikuvia.
Valintojen tulisi olla hyvin erilaisia, jos yrityksenne olisi koirien jäljestystaitojen kouluttamiseen erikoistunut yritys.
Brändäys tapahtuu aina ihmisten välisissä suhteissa. Yrityksen asemoituminen ja kohderyhmän ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää arvioitaessa, kehen pyritään vaikuttamaan, mitä kohtaamispisteitä brändin on huomioitava ja hallittava, ja miten niissä synnytetään toivottuja tunteita.
Brändäyksen avainsana on vuorovaikutus
Kohtaamisteiden avainsana on vuorovaikutus. Vuorovaikutusosapuolina olet sinä, yrityksesi ja asiakkaasi — joko olemassa oleva tai potentiaalinen, sekä kaikki ne sidosryhmät (työntekijät, alihankkijat, median edustajat jne.) joiden kanssa toimit suoraan tai välillisesti. Samoin kuin ihmisten välisessä kanssakäymisessä yleensäkin, on brändin vuorovaikutuksen laatu keskeistä.
Mitä harkitumpi brändi on, sitä aidompaa ja vaikuttavampaa vuorovaikutusta se tuottaa — ja sitä yhtenäisemmäksi mielikuva brändistä rakentuu. Siksi kohtaamispisteissä tapahtuvan kanssakäymisen laadun varmistamiseksi on rakennettava yritykselle toimivat tavat olla ja viestiä, jotta ulkoinen toiminta on yhdenmukainen yrityksen sisäisen tahtotilan kanssa.
Yrityksen on mahdotonta hallita kaikkia kohtaamispisteitä. Vaikeinta on ohjata asiakkaiden välistä word of mouthia — sitä, mitä puhutaan, kun et ole paikalla. Sinulla on onneksi mahdollisuus vaikuttaa keskustelujen sisältöön. Kohtaamispisteissä synnytetään näitä keskustelua ohjaavia muistijälkiä.
Brändiä ei koskaan voi täysin hallita. Brändimielikuva on uniikki henkilön omien tunteiden ja kokemusten mosaiikki. Mutta jos päätät hylätä brändäyksen kokonaan, on kuin antaisit kenen tahansa astua brändisi ruoriin. Mielikuvien rakentaminen jatkuu aina ja paremman tuloksen saat, kun itse ohjaat suuntaa.
”
Brändilä on kumppanisi brändäyksessä
Me Brändilässä olemme pitkäjänteinen kumppani, kun kehität brändiäsi. Autamme sinua visioimaan ja toteuttamaan sen, miten eri kohtaamispisteissä herätät toivottuja tunteita sekä vahvistat haluttuja mielikuvia oikeissa ihmisissä.
Brändisparrauksella kirkastamme yrityksesi erottautumistekijät ja lujitamme brändisi ydinviestin. Brändimuotoilulla sanoitamme yrityksesi luonteen ja luomme ydinviestisi visuaalisesti vaikuttavaan muotoon.
Merkityksellinen brändäys on yhteistyötä kiteyttämistä ja näkyväksi tekemistä, millainen brändisi on, miksi se on olemassa ja ketä varten. Lopputuloksena brändilläsi on edellytykset kasvaa pitkäjänteisesti: kohdata asiakas hänen tarpeitaan ja yrityksesi tarkoitusta palvelevalla tavalla.